Fakta omkring madspild og processen dertil
Hver dag bliver der smidt bekymrende mængder mad ud i de danske hjemme, og en undersøgelse viser at cirka halvdelen af den mad, som ender i skraldespanden, sagtens kunne være blevet spist. Det har store miljø og klimamæssige konsekvenser.
De danske forbrugere smider omtrent 247.000 ton mad ud årligt (2021). De tal svarer til 30% af det samlede madspild gennem fødevarekæden.
Den største del af den mad vi smider ud er bageriprodukter, brød og frugt og grønt.
Betegnelsen madspild handler ikke kun om den mad, som går til spilde hjemme hos dig og mig, men hele kæden dvs, under dyrkning og produktion, transport, behandling og indpakning. Der kan sagtens ske bare én produktionsfejl, som gør, at produktet ender i skraldespanden. Det er mad, som intet fejler, og sagtens kunne være blevet solgt alligevel.
Flere supermarkeder, som fx Netto, har en kurv eller vogn, som er fyldt med mad eller andre ting, der er sat drastisk ned, grundet deres holdbarhedsdato. Det er et rigtigt godt initiativ, da det gør at maden får endnu en chance. Dog er der en dårlig side ved det. Man kan nemt blive fristet til at købe noget, som er ved at løbe ud, kun fordi det er billigt, så hvis man bare køber for at købe hjælper det ikke, da maden bare ender i din skraldespand, i stedet for den store madcontainer.